Interjú Gerendai Károllyal2015/05/26

​„Nagyon szimpatikus az egész, drukkolok a kezdeményezésnek!” Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítójának véleménye a LisKaLandról.

Ez volt Gerendai Károly, a 2013-as LisKaLand egyik meghívott előadójának véleménye a Liska Tibor Szakkollégium gazdasági szimulációs táboráról. A LisKaLand fesztivál jellegű hete során a táborlakók kipróbálhatják magukat a számukra legszimpatikusabb vállalkozások működtetőiként, versenyezhetnek, vagy akár kutathatnak. Mindezek mellett az eddigi táborok alkalmával a szervezőknek mindig szándéka volt, hogy az egyébként is izgalmas jellemzőket még tovább színesítsék különböző előadásokkal nap közben, illetve koncertekkel és bulikkal este, ezáltal adva meg az esemény fesztiváljellegét.

Mivel a szimuláció középpontjában a vállalkozások állnak, így a napközbeni előadók között több sikeres üzletember, vállalkozó előadásából meríthetnek inspirációt a résztvevők. Ilyen keretek között találkozhattak az érdeklődők Gerendai Károllyal, a Sziget Fesztivál alapítójával, Magyarország első Michelin-csillagos éttermének tulajdonosával is. Előadása után tettünk fel neki néhány kérdést a táborral kapcsolatban:

LKL: Mi a benyomásod a táborról?

GK: Nagyon szimpatikus az egész, maga a kísérlet is nagyon tetszik, illetve a környezet is nagyon jó.

LKL: Te melyik vállalkozást vennéd meg, mit üzemeltetnél a táborban?

GK: Ez egy jó kérdés, ennyi emberre nem biztos, hogy bankot üzemeltetnék, illetve a vendéglátásban is azt látom, hogy nag számú vállalkozás van, így már nem biztos, hogy megérné, keresném azt, hogy mik lehetnek olyan szolgáltatások, melyekben még ott van az egyedi lehetőség, ugyanakkor igényt elégítenek ki.

LKL: El tudod képzelni, hogy a tábor kinövi magát, olyan fesztiváljelenség lesz, amit nagyobb réteg látogat?

GK: Remélem, drukkolok a kezdeményezésnek, szerintem nagyon fontos lenne, hogy az embereket arra szocializáljuk, hogy kell tudni magukról gondoskodni, hogy a vállalkozás érték, hogy nem abban kell gondolkodni, hogy majd valaki más gondoskodik rólunk. Ilyen szempontból ez egy kifejezetten előremutató és jó kezdeményezés, úgyhogy én nagyon remélem, hogy sikere lesz, nem csak az eszmék szintjén, hanem a gyakorlatban is egyre több vesz majd részt ezekben a táborokban.

Ahogy Gerendai Károly mondataiból is kiderül, a LisKaLand egy többfunkciós nyári program, mely erősíti az öngondoskodás szellemét, hiszen a tábor lakói egy saját, Liska Tibor modelljére alapuló gazdasági rendszerű országot képeznek, ahol a vállalkozások terén nem létezik a szó szoros értelmében vett magántulajdon, ugyanakkor az „állam" sem szól bele a folyamatokba, pusztán betartatja a szabályokat.

Ha Te is kipróbálnád magad vállalkozóként egy különleges légtérben, hasonló neves előadókkal találkoznál, vagy szívesen fesztiváloznál 100 egyetemistával egy hétig, várunk 2017-ben is!

További információkért keresd a www.liskaland.hu-t vagy a Facebook-oldalunkat!

« Vissza a hírekhez

jelentkezes