Interjú Egyed Károllyal2013/07/15

A táborba ellátogatott Egyed Károly, a Sarkpont Zrt. vezérigazgatója is, hogy vállalakozói tapasztalatairól meséljen és tippeket adjon a LisKaLand lelkes játékosainak. Itt olvashatjátok a vele készült interjút!

- Mivel foglalkozol? Hogyan jutottál el oda, ahol most vagy?

- Vállalkozásaim vannak. A fő téma, ami köré szerveződnek ezek a vállalkozások, az a gesztenye, ez egy ilyen gyerekkori szerelem.

- Matematikus gépészmérnök vagy. Hogyan jött ez, hogy belekezdesz egy vállalkozásba, buzdított rá valaki?

- Amióta az eszemet tudom, bennem volt, hogy szerettem volna a saját utamat járni. Voltak benne szerencsés dolgok is. Amikor a Műegyetemen tanultam, az egyik évfolyamtársam megkeresett, hogy neki van egy kis robotmodellje, és mit szólnék hozzá, ha összeállnánk, és ilyeneket értékesítenénk, gyártanánk. Megtetszett, szerveztünk egy kis csapatot. Ez volt az első gyakorlatilag komolyabb vállalkozás, amivel indultunk. Ez a gesztenyés téma is hasonlóan indult, hogy egyszerűen saját magunknak, a család számára csináltam egy kis gépet, amivel gesztenyepürét lehetett gyártani. Aztán az egyik barátom mondta, hogy ez olyan finom, miért nem próbáljuk ezt vállalkozás jelleggel is csinálni. Aztán kinőtte magát.

- Itt a LisKaLandon is nagyon sokan vannak, akik büféznek úgy, hogy nincsen tapasztalatuk. Mennyire támogatod ezt a hozzáállást, hogy vállalkozik az is, akinek esetleg nincsen tapasztalata?

- Felmerült egy hasonló kérdés az előadás alatt is, mert az előadáson említettem, hogy nem kell pénz egy vállalkozáshoz. Hogy hát mégis hogyan fogjon hozzá. Ez a vállalkozósdi nem egy elméleti dolog, hanem gyakorlati téma. Tehát ki kell az embernek magát próbálni, hogy mit tud. Aztán ha kipróbálja, és úgy érzi, hogy sikeres, akkor ez növeli az önbizalmát, tapasztalatokra tesz szert. Innentől kezdve már ő is bátrabban mer bármihez nyúlni, másrészt meg látják ezt kívülről is. Megnő a támogatók száma is, akiknek van pénze, és ha látják, hogy az illető jól bánik a pénzzel, nem elfogy nála, hanem megsokszorozódik, nyilván szívesen fognak neki pénzt is adni.

- És hogy tetszik maga a LisKaLand?

- Érdekes próbálkozás, nagyon tetszik az, hogy van egy rendszer, amelyet rendszerint beüzemeltek és kipróbálásra kerül, és ugye mivel nem ez az első, úgy tűnik, hogy működik. Jól érzitek magatokat, közben tapasztalatra tesztek szert. Hallottam, hogy az az információs adathalmaz, ami itt összejött, utólag TDK-s, tudományos céllal is felhasználható, mert ugye itt elég jelentős számú tranzakció történik nap mint nap (szolgáltatások, vállalkozások, gyártások), úgyhogy mindenféleképpen jópofa.

- Van-e valami, amit kiemelnél, nagyon szívesen elmondanál minden egyes itteni embernek akár az élettel, akár a vállalkozásokkal kapcsolatban, mert úgy gondolod, hogy hasznos lehet számukra?

- Hát, ami nálam bejött a vállalkozásaim során talán az, hogy jó, hogyha van az embernek önbizalma. Hogy mer valamit csinálni, ki meri magát próbálni. Nem baj az, hogyha előtte egy kicsit gondolkodik. Nem baj az, hogyha elsőre nem sikerül. Legyen kitartása, legyen szorgalma. Azt szoktam mondani, hogyha valamit kitartóan, szorgalmasan, odafigyelve, ésszel megtervezve végzünk, annak előbb-utóbb meglesz az eredménye.

« Vissza a hírekhez

jelentkezes